Loading..

Product was successfully added to your shopping cart.

5

Product was successfully added to your comparison list.

 

Eskimon joulu rakentuu perinteistä

Elämän upeimmat hetket koetaan aterioiden äärellä. Jouluna tunnelmoidaan rakkaiden jouluruokaperinteiden parissa ja kokoonnutaan yhdessä syömään. Joulu on erilaisten ruokaperinteiden aikaa. Suomen täyttäessä sata vuotta me täällä Eskimolla haluamme juhlistaa joulua perinteiden parissa. Saamme tutustua Eskimolaisten rakkaimpiin jouluruokaperinteisiin tarinoiden ja reseptien muodossa, sekä toivottavasti myös teidän tarinoihinne siitä, mikä tekee joulun. Voitte jakaa rakkaimpia jouluruokaperinnetarinoita somessa tägillä #rakkainjouluruokaperinne tai osallistumalla Eskimon joulukilpailuun. Arvomme tarinan jakaneiden kesken viisi Eskimo-tuotepakettia, jolla perinneruokien valmistus onnistuu.

 

 

Harri on harjoitellut joulukinkun paistamista jo 25 vuotta

Rauman tehtaalla flexopainajana työskentelevä Harri Haikala on kinkkumaistereiden maisteri. Hän on paistanut joulukinkun jo ainakin 25 vuoden ajan, ja viime vuonnakin valmistui huikeat kolme kinkkua; ensimmäinen ennen joulua, toinen jouluna ja kolmas uuden vuoden aikoihin.

"Mehevän joulukinkun taika piilee LOOK by Eskimo -kinkkupussissa, leivinuunin lämmössä, ajan kanssa kypsyvässä kinkussa", Harri paljastaa. Ero sähköuunissa paistettuun kinkkuun on selvä, joten mikäli vain mahdollista, niin kokeile tänä vuonna kypsentää kinkku leivinuunissa.

Kerralla kypsyy aina 8-10 kilon kinkku. Kypsennysaika on tunti yhtä kiloa kohden.

"Ensin leivinuunin pitää antaa lämmetä 250 asteeseen, jonka jälkeen pitää odottaa, että lämpö laskee 200 asteeseen. Kun lämpö on tasaantunut, voi kinkun laittaa paistopussissa korkealaitaisen pellin päällä uuniin", Harri neuvoo.

Sen suurempia kinkunvalvojaisperinteitä ei Harrilla ole, mutta tokikin pitää vahtia, ettei kinkkupussi repeä kinkkunesteen määrästä. Jouluaattoaamun kohokohta on se, kun yön yli kypsyneen kinkun saa nostaa pois uunista ja pääsee maistamaan kuumaa ja mureaa kinkkua kera tuhdin sinapin.

Kinkusta otetaan talteen myös neste, joka suodatetaan Eskimo Kuituliinan avulla siivilän läpi. Kinkkuneste toimii herkullisena kastikkeena perunoille!

Jäähtynyt kinkku peitetään Eskimo Elmu®kelmulla, jonka avulla kinkku säilyy tuoreena pidempään.

Joulun Harri viettää perheensä kanssa oman kodin lämmössä. Perinteisiin kuuluu aamukirkko, johon myös mummu lähtee mukaan. Harrin vaimo valmistaa perheessä muut jouluruoat ja herkut, ja joulupöydän ympärille kasaantuukin joka joulu 6-8 herkuttelijaa, joista jokaisen mielestä joulukinkku on pöydän paras herkku.

Ohjeet täydellisen kinkun valmistamiseen Lookin nettisivuilta!


 

 

Niinan joulussa maistuu lapsuuden joulujen maut

Rauman tehtaalla asiakas- ja tuotehallinnan neuvojana työskentelevä Niina Aaltonen muistelee lämmöllä lapsuuden jouluja ja äidin avustuksella leivottuja pipareita. Parasta pipareiden leivonnassa oli niiden koristeleminen.

"Visuaalisena ihmisenä saatoin koristella pipareita tunteja", Niina muistelee.

Eskimon leivinpaperi liittyy perinteeseen vahvasti, sen päällä piparit paistuivat kullanruskeiksi uunissa ja saivat hienot koristelut pintaansa.

Apteekista ostetuilla elintarvikeväreillä sai tehtyä eri värisiä tomusokerikuorrutteita, joiden pursottaminen onnistui helposti Eskimon pakastuspusseilla, joiden nurkaan leikattiin pieni kolo.

Niinan iso ja läheinen perhe on viettänyt joulut aina yhdessä ja joulupöydässä lähes kaikki ruoat ovat äidin valmistamia. Aatossa riittää sekä perinteitä että vipinää, sillä parhaimmillaan yhteen kokoontuu jopa kaksikymmenpäinen joukko.

"Jo aattoaamuna koko poppoo kokoontuu yhteen riisipuurolle ja sekametelisopalle. Saattaa olla, että puuron sekaan on piilotettu manteli jos toinenkin, joiden löytäjille on luvassa arpapalkinnot", Niina kertoo.

Jouluaattopäivä kuluu hautausmaalla, jouluhartaudessa, sekä joulusaunassa. "Saunan ikkunasta saatetaan kurkkia pihalle, että näkyykö joulupukkia ja poroja taivaalla", Niina hymyilee ja paljastaa, että usein joulusaunan jälkeen oveen kolkuttaakin itse joulupukki ja joulupukki-laulu raikaa!

"Olohuone täyttyy lahjasäkeistä ja joulupukille löytyy vapaaehtoisia tonttuapureita lähes kymmenkunta", Niina naurahtaa ja lisää: "Minulle lapset tekevät joulusta joulun. Heidän aitoa iloaan on niin ihana katsella, että joulun tarinoihin uppoutuu itsekin mukaan."

Kun joulupukki on saatettu takaisin matkaan ja lahjat avattu, on Niinan perheessä vuorossa aaton kohokohta: aika rauhoittua herkullisten jouluruokien äärelle Luukkaan evankeliumin saattelemana.


 

 

Uusi elämäntilanne on tuonut Lindan jouluun uusia perinteitä

Eskimon sisällöntuottajana työskentelevä Linda on seitsenhenkisen uusperheen äiti. Joulua Linda viettää kuitenkin miehensä kanssa kaksin.

"Meidän perheessä suurin osa isovanhemmista asuu ulkomailla ja lapset viettävät jouluaaton muualla. Meille tarjoutui mieheni kanssa mahdollisuus miettiä jouluperinteet ihan uusiksi. Syömme melko perinteisiä ruokia jouluna, kuten laatikoita, kinkkua, joulutorttuja ja liikaa konvehteja, mutta muuten olemme luoneet omat perinteemme. Syömme jouluaattona juuri silloin kun huvittaa, juuri sitä mitä huvittaa. Aamu saattaa alkaa siis kinkkuviipaleella ja lasillisella punaviiniä. Yöpaidat päällä ja villasukat jaloissa vietämme kiireetöntä ja rauhallista joulua, välillä pistäytyen kävelylle koiramme Onnin kanssa", Linda kertoo.

Yksi uusi herkullinen, ja jo kerrasta rakkaaksi jouluruokaperinteeksi muodostunut herkku, jota Linda jouluna valmistaa, on viime joulun vegaanihitti, Porkkala. Tämä porkkanasta valmistettu "kylmäsavulohi" maistuu taivaallisen hyvälle makean limpun, smetanan, sipulisilpun ja tillin kera.

"Porkkala muistuttaa hämmästyttävän paljon kylmäsavulohta ja jopa kalalle nirso mieheni ihastui siihen. Tänä vuonna aijon valmistaa Porkkalaa Eskimo Eko paperisessa paistopussissa. Pussissa porkkanat muhivat suolakuoressa mehukkaiksi", Linda huomauttaa.

LINDAN PORKKALA

5 isoa porkkanaa

800 g karkeaa merisuolaa 

2 tl nestemäistä savuaromia

1 tl valkoviinietikkaa

1 rkl rypsiöljyä

3 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna

3 rkl punasipulia hienonnettuna

tarvittaessa ripaus suolaa

1. Pese porkkanat ja kuivaa ne hyvin, mutta älä kuori niitä.
2. Peitä Eskimo Eko paistopussin pohja merisuolalla.
3. Laita porkkanat merisuolan päälle pussiin ja peitä porkkanat merisuolalla.
4. Kypsennä porkkanoita uunissa 180 asteessa 1,5 tuntia.
5. Anna porkkanoiden jäähtyä, riko suolakuori ja kuori porkkanat.
6. Siivuta porkkanat ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla, juustohöylällä tai terävällä veitsellä.
7. Laita porkkanaviipaleet kannelliseen astiaan tai esim LOOK-uunipussiin. 
8. Sekoita marinadin ainekset ja kaada porkkanaviipaleiden päälle. Anna Porkkalan marinoitua 1-2 päivää jääkaapissa. Sekoita muutaman kerran marinoitumisen aikana.
9. Tarjoile hienonnetun tillin ja punasipulin kera. Mausta tarvittaessa suolalla.


 

 

Riikan joulupöydän suosikki on mummun reseptillä valmistettu lanttulaatikko

Riikka on jo useiden vuosien ajan valmistanut Eskimon foliovuokiin samalla reseptillä lanttulaatikkoa. Aikoinaan mummu opasti hänet lanttulaatikon saloihin ja mummulta opittua reseptiä on sittemmin tuunattu kermalla ja siirapilla - maun mukaan. Riikka on päätynyt vuosien varrella korvaamaan myös inkiväärin kokonaan valkopippurilla. "Meillä kokoontuu valmistamieni jouluruokien ympärille joka vuosi 15-20 syöjää. Kaikista jouluherkuista juuri lanttulaatikko maistuu jokaiselle", Rauman tehtaalla työskentelevä Riikka kertoo. 

RIIKAN LANTTULAATIKKO

6-8 annosta

1 kg lanttua
3-4 dl vettä
3/4 tl suolaa
1-2 kananmunaa
3/4 dl korppujauhoja
2-3 rkl siirappia
(loraus kermaa)
1/4 tl inkivääriä
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

Vuokaan: margariinia

Pinnalle: 2-3 tl korppujauhoja

1. Pese lantut, leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja kuori viipaleet juuresveitsellä
2. Keitä lantut suolalla maustetussa vedessä kannen alla kypsiksi. Tarkista keittämisen aikana, että kattilan pohjalla on vettä koko ajan.
3. Ota vesi talteen ja soseuta lantut perunasurvimella, sosemyllyssä tai monitoimikoneessa.
4. Lisää lanttusurvokseen muna, korppujauho, siirappi, (kerma), mausteet ja vähän lanttujen keitinlientä.
5. Voitele uunivuoka ja pane lanttusose siihen. 
6. Painele lusikan kärjellä soseen pinta aaltomaiseksi ja ripottele lopuksi pinnalle korppujauhoja.
7. Kypsennä 200 asteisen uunin alatasolla noin tunti.


 

 

Rauman tehtaan kollegalta saatu piimäjuustoresepti on osa Kirsin jouluperinteitä

"Rauman tehtaalla työskentelevä Kirsi Sillanpää valmistaa aina jouluisin, mutta myös muihin vuoden suurimpiin juhliin, piimäjuustoa. Hän on tehnyt piimäjuustoa jo vuosia samalla reseptillä, jonka hän aikoinaan sai Eskimon tehtaanmyymälässä työskennelleeltä kollegaltaan Tertulta. Kirsin herkullinen piimäjuusto tekee joka juhlassa kauppansa. Joulupöydän muutkin suussa sulavat ruoat ja herkut Kirsi valmistaa täysin itse, kuten kraavaa kalat. Joulu on Kirsille yksi vuoden tärkeimmistä perhejuhlista, joka katkaisee pitkän syksyn.

"Jouluaaton vietämme perheen kanssa minun äitini luona ja joulupäivänä nautiskelemme oman kodin lämmöstä. Joulu merkitsee minulle rauhoittumisen ja hiljentymisen aikaa", Kirsi kertoo.

KIRSIN PIIMÄJUUSTO

3l punaista maitoa
1l piimää (AB-piimää)
1prk kermaviiliä
2-3 kananmunaa

1. Kuumenna maito kiehumispisteeseen.
2. Sekoita kermaviili ja munat keskenään.
3. Lisää maitoon piimä sekä muna-kermaviiliseos varovasti sekoittaen.
4. Anna keitoksen kiehua rauhaksilleen, kunnes massa nousee kattilan pintaan.
5. Kerää juustomassa reikäkauhalla siivilään, joka on vuorattu Eskimon Kuituliinalla.
6. Sekoita suolaa tasaisesti massaan.
7. Anna massan valua ja jäähtyä.
8. Kippaa jäähtynyt massa Eskimo kakkupaperilla päällystetylle lautaselle.
9. Koristele piimäjuusto esimerkiksi persiljalla.

Kirsi myös kertoi, että tulee ihan mielettömän hyviä sämpylöitä kun käyttää piimäjuustosta jääneen juuston heran sämpylätaikinan nesteeksi!"